Vikingaskeppet på Vikingalekparken i Vallentuna

Vikingalekplats som lockar till fantasifull lek och rörelse

Vikingalekplatsen på Bergvägen i Vallentuna har lekutrustning som lockar till fantasi och rörelseglädje. Lekplatsen har allt som lockar till rörelse så som rutschkana, klätterställning och lekställning. Självklart finns utomhusmöbler för vila och fika.

2021
Lappset Sweden

Bygga lekplatser - så växte Vikingaparken fram

Projektet med Vikingaparken startade sommaren 2020 efter att Lappset vann upphandlingen där anbudsgivarna var tvungna att förhålla sig till skötselkrav, miljökrav men även väga in områdets invånares önskemål.

- Det var ett jätteroligt projekt! Vi kände ganska snabbt att vi ville ta fasta på Vallentunas kulturarv med sin mångfald av runstenar och skapa en plats som anspelar på kommunens historia, säger Josefin Wernestad, Landskapsarkitekt på Lappset.

Runstenskarusell i Vikingaparken i Vallentuna

Onsdagen den 4 november öppnade äntligen den nya vikingalekplatsen på Bergvägen i Vallentuna!

Projektet startade sommaren 2020 efter att Lappset vann upphandlingen där anbudsgivarna var tvungna att förhålla sig till skötselkrav, miljökrav men även väga in områdets invånares önskemål.

- Det var ett jätteroligt projekt! Vi kände ganska snabbt att vi ville ta fasta på Vallentunas kulturarv med sin mångfald av runstenar och skapa en plats som anspelar på kommunens historia, säger Josefin Wernestad, Landskapsarkitekt på Lappset.

Flicka på rutschkana på vikingaskeppet Runa i Vikingparken i Vallentuna

Lekplats för barn och fantasi

En specialdesignad runstenskarusell, inspirerad av de stenar som står vid Gullbron i Vallentuna fick bli centrum för lekplatsen. Utifrån karusellen skapades sedan ett vikingatema med vikingaskeppet Runa i centrum och gungor med drakhuvuden och en välkomstportal i samma anda. Allt för att uppmuntra barnens fantasi och lekhumör. Av den anledningen valdes även starka färger som rött och gult på lekplatsen då barn (mer än vuxna) uppskattar färg. Färgerna står i kontrast med den omgivande naturen men björkarna och björkstolparna ger känslan av natur även på lekplatsen och skapar en fungerande harmoni. Komplementfärgen till grönt är rött så lekplatsen gör att den omgivande naturen blir mer visuell.

Entrén till Vikingaparken i Vallentuna

Lekutrustning för många

Vikingaskeppet Runa och lekplatsens entréportal blir en mötespunkt och mötesplats för barnfamiljer där fantasin kommer till liv och rörelseglädjen får utrymme. Då skeppet har många lekmoment i marknivå och underlaget är konstgräs kan alla, oavsett funktionsvariation, leka på lekplatsen och inkluderas i leken. För de som kan och vill kan leken sedan fortsätta i naturmiljön som omgärdar lekplatsen.

Nifo Easy möbler i Vikingaparken i Vallentuna

Belysningsstolpar i form av björkar

- Bergvägen är en vacker plats med uppvuxen naturmark som omgärdar lekplatsen. Här ville vi att  lekplatsen både skulle förvaltar miljön som tillföra den något mer. Valet blev Ornäs björken med sina vita stammar som så småningom kommer ge platsen en magisk karaktär. Tills björkarna växt till sig så får belysningsstolparna med sitt björkmönster representera vita björkstammar, säger Josefin Wernestad.

På lagom avstånd från leken finns även platser för fika, vila och sol. Lappsets möbelgrupp Chilla erbjuder sittplatser i olika nivåer, men kan även nyttjas som en läktare för fotbollsspel eller för picknickar. Här finns även Lappset möbelserie Nifo Easy för vila och återhämtning.

Flicka leker på lekutrustning Storkboet i Vikingaparken i Vallentuna
Runstenskarusell och vikingaskepp i Vikingaparken i Vallentuna
Barn som leker vid vikingaskeppet i Vikingaparken i Vallentuna
Flicka gungar på gungställning med vikingtema i Vikingaparken i Vallentuna

Läs mer om våra lösningar för fritid och besöksnäring