Barn som hoppar på blomsteg i Fjärilsparken i Kårsta

Barnens vision blev till verklighet!

En lekplats med tema fjärilar och natur efter önskemål i en medborgardialog. Resultatet blev spektakulärt och en yta för alla där både lek- och rörelseglädjen får rum.

Fjärilsparken, Kårsta
2023
Lappset Sweden
3

Fjärilsparken i Kårsta

Inför upphandlingen av lekplatsen hade Vallentuna kommun en medborgardialog där elever vid Kårsta förskola och skola och invånare i Kårsta fick skicka in teckningar på idéer och önskemål. Inspirerade av en teckning från Kårsta skola, lämnade lappset in ett anbud på lekplatsen med tema fjärilar och natur.

Barnens teckningar inspirerade

-Teckningen inspirerade oss när vi valde Äventyrsträdet som fokus i vår design. Vi har valt att kombinera färger och former som ger känslan av en skog eller dal. Äventyrträdets trädkoja, fjärilar, blommor och granar förstärker känslan som färgerna indikerar. Genom att spara befintliga buskar så som syrenerna som finns på plats och även plantera in några fler får vi in blommor och blad, säger Josefin Wernestad, Team leader och Landskapsarkitekt på Lappset.

Barnen fick lämna in teckningar på hur de ville att lekplatsen skulle se ut

Barnen fick lämna in teckningar på hur de ville att lekplatsen skulle se ut

  • Parisa Liljestrand inviger Fjärilsparken
    Medborgardialogen var viktig

    – Att så många kommuninvånare inkom med förslag och önskemål i medborgardialogen av vår nya lekplats i Kårsta är oerhört roligt och viktigt för oss. Lekplatsen blir en viktig del av alla kommunens besöksmål och det känns väldigt fint att den utformas tillsammans med de boende i området, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand.

Naturlig mötesplats

På lekplatsen finns bland annat balanshinder, hinderbana, klätternät, gungställning, ett stort äventyrsträd med klättermöjligheter, balanshinder och två rutschkanor för de äldre barnen, pedagogisk lek, ett mindre klättertorn för de yngre barnen med rutschkana, balans och klätterhinder. Dessutom finns det gott om sittplatser för vila och fika. – Vi hoppas att den nya lekplatsen i Kårsta ska bli uppskattat av Kårstaborna och ett välbesökt utflyktsmål och en mötesplats för alla Vallentunabor och besökare från andra kommuner, säger Nicole Sundin, projektledare, Vallentuna kommun.

Flicka leker med lekpanel i Fjärilsparken i Kårsta
Barn leker på invigningen av Fjärilsparken i Kårsta
Småbarnslek i Fjärilsparken i Kårsta
Fjärilsparken i Kårsta

Läs mer om våra lösningar för fritid och besöksnäring