Products
No search results
All search results
Content
No search results
All search results
Fickparker – framtidens urbana parker och lekplatser!

Vi har alla hört talesättet "ju större desto bättre." När det kommer till att designa parker och lekplatser vet vi att med stora ytor kan du lättare få in mer lek och utmaningar; men vad händer när det är begränsat med utrymme och du behöver fortfarande skapa en attraktiv och engagerande plats för slutanvändaren? Vi har en lösning på det – fickparker! Låt oss berätta mer om det!

En mindre skolgård i Paris, Frankrike med lekutrustningen Vertical Maze.

Fickparker

Fickparker, även kända som miniparker eller parketter, är små parker som är tillgängliga för allmänheten. De första dök upp i Europa efter andra världskriget, då parkerna byggdes mer på grund av bristen på resurser, och inte så mycket för deras design. Europa kämpade med återuppbyggnaden av städer vilket gjorde byggmaterial, finansiering och tillgänglig arbetskraft begränsad. Många städer gjorde sitt yttersta för att gräva sig ur spillrorna och bygga små offentliga parker, allt för att återskapa sina kvarter och få en fridfull miljö, som innan kriget. På 1950-talet tog sig fickparker ett steg över Atlanten och började dyka upp i större städer längst med östkusten i New York, Baltimore och Philadelphia. I och med mindre kostnader i samband med projekten gjorde fickparker mycket attraktiva för samhällen och gav deras invånare en liten oas av lugn och avkoppling.


En mindre naturlekplats i Australien
En mindre naturlekplats i Australien.

Små parker utformade för användarna

Fickparker kan planeras men även ibland vara det bästa alternativet. Övergivna ytor med en utmanande form är perfekta för att skapa miljöer för lokal avkoppling och/eller lek.
På grund av sin storlek är fickparkers syfte oftast att vara en yta för den lokala befolkningen och dess behov. En fickpark i ett affärsdistrikt blir en plats att äta sin lunch på eller ta sin rast i vid någon av borden eller bänkarna, medan en fickpark i ett bostadsområde fokuserar mer på barnen och har en lekprodukt att klättra och utmana sig själv på. När man tar hänsyn till slutanvändarens behov får man oftast bra input och feedback och användaren ges inflytande till vad de vill ha i sin fickpark och hur de vill att den ska konfigureras.

En liten park mitt i Krakow, Polen.

En grön oas i en urban miljö

Utöver de sociala fördelarna kan fickparker också ge ekologiska fördelar. Här kan man skapa ett grönområde eller en sorts buffertzon som skiljer sig från den omgivande miljön. Även om de vanligtvis är avsedda för mänskligt bruk, skapar parkerna ofta en säker och välkomnande miljö för fåglar och andra urbana djur. Det är inte ovanligt att små ekosystem utvecklas och frodas i fickparker.

Utomhusgym under ett tågspår i Melbourne, Australien.

Fickparker trendar

Även om de tekniskt sett inte är en ny idé inom den kommersiella park- och lekplatsindustrin, trendar fickparker i en rak linje uppåt. Parkernas fördelar ur ett miljöperpektiv, ekonomiska potential att attrahera nya företag och invånare samt positiva hälsoaspekt, har fått många stadsplanerare och landskapsarkitekter triggade av tanken att skapa en perfekt utformad och konstruerad miljö, baserad på de lokala användarnas behov. Med så många möjligheter och stor potential är det lätt att se varför fickparker är på uppgång världen över.

Håll dig uppdaterad

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tillgång till den senaste informationen, produktnyheter, härliga tips, idéer och inspiration.

Är du intresserad? fyll i formuläret nedan!