Våren är i antågande och allt fler människor samlas för att möta värmen i stadens alla parker och grönområden. Tyvärr har inte alla samma förutsättningar att vistas i parkerna, på grund av funktionsnedsättningar som försvårar framkomlighet eller påverkar möjligheten att nyttja parkmöblerna. Men med relativt små medel kan uteplatserna göras inkluderande för fler.
Av Sveriges befolkning anser sig nästan var fjärde (23 procent*) ha någon form av funktionsnedsättning som exempelvis rörelsehinder, hörsel- eller synnedsättning. Det innebär att långt ifrån alla svenskar har samma förutsättningar och möjlighet att utnyttja stadens parker. Lappset arbetar kontinuerligt med att ta fram nya produkter och lösningar för att hindra den utvecklingen och för att göra de offentliga uteplatserna tillgängliga för fler.
- Att vistas i parker har en mängd positiva effekter på människans välbefinnande. Det ger utrymme för aktivitet, social samvaro men också tid för återhämtning och vila. För att alla människor ska kunna ta del av detta, krävs viktiga insatser – som faktiskt inte behöver vara varken krävande eller särskilt kostsamma, säger Katja Skåner, VD för Lappset.
Bland Lappsets tillgänglighetsanpassade utemöbler finns parkbord utformade med ett ben i mitten och med förlängda bordsskivor som underlättar för rullstolar och rullatorer att rymmas under borden. Det finns även en seniorsoffa med extra högt ryggstöd samt parkbänkar med gedigna armstöd som underlättar för seniorer att sätta sig ned och resa sig upp.
- Ibland kan det vara så enkelt som att byta ut parkmöblerna mot mer tillgänglighetsanpassade alternativ eller ersätta sand mot sten eller konstgräs. Vi vill rikta en stark uppmaning till landets kommuner att se över dessa platser så att alla får samma möjlighet att vistas i parkerna nu när våren kommer, säger Katja Skåner.