Wall-Holla i Ketteler Hof i Tyskland

Att ta risker är en del av det roliga på lekplatsen

En väldesignad lekplats fungerar för många barn och ungdomar. Lekplatser är allt oftare något som bidrar till en positiv känslan av ett område. "Att leka ligger i människans natur. Vi leker, var vi än är. Även som vuxna går vi in i och genomför roller dagligen”, säger Elger Blitz, urban lekplatsdesigner.

Published: 15 februari 2023, edited: 15 maj 2023
3

Skapa anpassade lösningar för lekplatser

Blitz är grundaren av det holländska företaget Carve, som specialiserar sig på lekplatser. Han är också hjärnan bakom Lappsets urbana lekplatskoncept Wall-Holla, som föddes ur behovet av att vara kreativ på en skolgård.

”Vi hade ett väldigt litet utrymme att arbeta med och behövde en lösning som skulle tillåta ett stort antal barn att leka samtidigt. Kunden önskade klätterutrustning, en springyta samt en fotbollsplan. Wall-Holla var lösningen vi kom fram till”, förklarar Blitz.

Wall-Holla är en spännande vertikal lekutrustning

Wall-Holla är en spännande vertikal lekutrustning

Att leka handlar om att experimentera

Enligt Blitz är grunderna i leken samma överallt, men de yttrar sig på olika sätt.

”Det är vi vuxna som skapar skillnaderna. Samhällen i olika delar av världen ser olika på lek. I Asien, till exempel, tenderar föräldrar att vara mycket mer beskyddande mot sina barn än europeiska föräldrar.”

Lekplatser är lösningen i stadsmiljö. De ger en säker plats för ett stort antal barn att leka och interagera med varandra. Säkerhet är naturligtvis viktigt, men det är också viktigt att förstå behovet av att ta risker. Att leka handlar om att experimentera och lära sig genom att ta risker.

”Barn lär sig genom att ta risker. De vill testa sina gränser och känna att de har åstadkommit något. Lekplatser och lek får inte vara tråkigt”, säger Blitz.

Författarprofil

Elger Blitz

Den urbana lekplatsdesignern Elger Blitz från företaget Carve i Holland ser fram emot en framtid där lekplatser är helt integrerade med den omgivande stadsbilden.

Läs fler artiklar